Hund der løber

Vi er mange hundeejere, der kender til det. Man kommer hjem fra arbejde, sætter nøglen i og åbner døren, hvorefter hunden kommer løbende og i et udbrud af glæde og lykke, begynder at hoppe op.

Det kan på én gang være en både dejligt, men også en frustrerende oplevelse. Det er selvfølgelig dejligt at hunden er glad når man kommer hjem. Men det at ens hund hopper op kan både ødelægge det tøj man har på, virke overvældende for gæster og vælte børn omkuld. Fra tid til anden udvikler det sig til at hunden bliver skældt ud, hvilket desværre kan have den virkning, at hunden hopper mere op.

Det er nemlig vigtigt at forstå, hvorfor en hund hopper op, når man kommer hjem til den. Når hunden hopper op, søger den kontakt med menneskets ansigt, for at slikke og kysse på mennesket. Dette er såkaldt ”pacificerende” opførsel for hunden, og viser kun at hunden er glad for at se personen eller personerne, der træder ind ad døren.

Derudover er det vores erfaring at en del hundeejere oplever problemer med, at deres hund ikke kan være alene hjemme. Det skal selvfølgelig være en så positiv oplevelse som mulig for hunden, hvilket vi har skrevet mere om i denne artikel.

Hvis du læser videre vil vi komme med en række gode råd til, hvordan man kan træne hunden til ikke at hoppe op.

Køb BullerBox

kvinde hopper foran hund

De 10 bud/råd, når jeres hund hopper op

I nogle af disse nedenstående råd, kan det være nødvendigt at alliere sig med et familiemedlem, eller anden person som hunden kender på forhånd. Derudover er det vigtigt at man altid er positiv, men bestemt, når man træner med hunden. Ros er vigtigt og opmuntrer hunden til at fortsætte den korrekte opførsel, men man skal samtidig ikke overgøre rosen og blive for euforisk.

Hvis I følger nedenstående råd, holder på og er tålmodige, kan I lære hunden hvad god opførsel er, så den ikke længere hopper op:

  1. En af forudsætninger for at denne træning lykkes er, at hunden mestrer basale kommandoer som ”dæk” samt ”sit”. Dette skal trænes både ude og inde, samt i forskellige scenarier. På den måde er man sikker på, at hunden forstår at udføre kommandoen korrekt, selvom den har tankerne på noget andet. Ros hunden og giv en godbid, når kommandoen bliver udført korrekt, men tal roligt.

 

  1. Når ovenstående kommandoer sidder på hundens rygrad, er det tid til at hive fat i personen som hunden kender. Giv din hund en lang snor på og sæt dig et sted, hvor du kan sidde afslappet, men samtidig være relativt tæt på døren. Få nu ”hjælperen” til at ringe eller banke på. Hunden vil måske begynde at gø og være klar på at hilse og hoppe op.

 

  1. I roligt toneleje skal du nu bede din hund om at sætte sig. Brug kommandoen som du har lært hunden. Beløn hunden med en godbid eller ros, hvis det lykkes. Ellers skal du gentage kommandoen til hunden forstår, hvad den skal.

 

  1. Gå mod døren og bed hunden om at sætte sig igen. Få din ”hjælper” til at komme ind samtidig med at personen ignorerer hunden.

 

  1. Hvis din hund gør antrit til at hoppe op, skal du i et bestemt toneleje sige ”nej” og få hunden til at sætte sig igen.

 

  1. Du kan give hjælperen lov til at sige hej, når hunden begynder at slappe af. Det er meget vigtigt at hjælperen er rolig, når der hilses på hunden. Stryg eller klap den roligt og ros den, fordi den sidder pænt.

 

  1. Gentag de ovenstående råd over en periode, indtil hunden forstår hensigten. Som med alt anden hundetræning, kan det tage lang tid, før hunden forstår meningen med træningen. Derfor er tålmodighed en dyd.

 

  1. Nogle hunde er ”voldsommere” end andre. Det er derfor vi har helgarderet os, og givet hunden en snor/line på. Træd på linen, så hunden bliver afbrudt i sin adfærd, hvis den springer op fra ”sit” stillingen. Igen skal ros huskes, når hunden slapper af og sætter sig ned igen.

 

  1. Kombinér ovenstående øvelser med at hjælperen vender ryggen til, når denne træder ind ad døren. Hunde er et flokdyr og at vende ryggen til ekskluderer den flokken, hvilket er kraftigt og dæmpende signal til hunden.

 

  1. Ros hunden, når den falder til ro igen. Sæt jer gerne på hug, for at nå i øjenhøjde med hunden.

Til ovenstående kan tilføjes, at det er vigtigt ikke at opildne hunden, når man kommer hjem. Man skal ikke rose, klappe eller sige søde ting til den. Det vil blot være med at give hunden en positiv oplevelse når den hopper op, og derigennem forstærkes dens negative adfærd.

Vi håber at ovenstående kan afhjælpe, at jeres hund hopper op. Har I spørgsmål eller tilføjelser ser vi meget gerne jeres kommentarer herunder.

Derudover har vi skrevet en artikel om problemet med, at hunden hiver i snoren på gåturen. Den kan i læse lige her.

Køb BullerBox