Det at få gjort din hvalp renlig, er første skridt imod et langt og sundt forhold hund og hundeejer imellem.

Det at få din hvalp renlig er en af de første opgaver, du som hundeejer skal give dig i kast med og det er en nødvendighed at være positiv og tålmodig. Allerede fra 8 ugers alderen kan du begynde din hundehvalps renlighedstræning. En renlig hund er en hund, der ikke tisser på gulvet indenfor. Den ved hvor den skal søge hen, når tissetrangen presser sig på.

Nogle gange får man hurtigt en renlig hund, andre gange tager det længere tid. Det er vigtigt at belønne hundehvalpen, når den gør det godt og ikke at blive frustreret når det går galt.

5 enkle trin til at få gjort din hundehvalp renlig:

  • Regelsæt
  • Hvor ofte
  • Afslørende adfærd
  • Vaner
  • Ros

Renlig hundehvalp

Renlighedstræning Hvalp – Regelsæt

Sæt regler op for dig selv ift. hvornår hunden skal luftes. Det kan være efter fodring, efter leg eller når den bliver urolig. Rutiner gør hunden mere rolig og du undgår flere uheld. Du vil på denne måde hurtigere få gjort din hundehvalp renlig og din hvalps renlighedstræning vil forløbe lettere.

Køb BullerBox

Se også vores artikel om hundehvalpens søvn: https://bullerbox.dk/artikler/den-ultimative-guide-til-din-hundehvalps-soevn/

Hvor ofte

Hvalpe skal luftes oftere end fuldvoksne hunde.

En god tommelfingerregel er at lufte hvalpen 20 minutter efter den har spist eller drukket.

Hvalpen skal også luftes, når den vågner og dagen igennem hver anden time. Hundehvalpen skal ligeledes luftes lige inden sovetid og også i løbet af natten til at starte med.

Små hunderacer har mindre blære og skal derfor luftes oftere. Lær din hund at kende. Nogle hundeejere lufter deres hunde hver 20. minut, for at sikre sig, at der ikke sker uheld. 

Afslørende adfærd

Lær din hundehvalp at kende. Hold godt øje med den og efter nogle dage vil du kende dens afslørende adfærd, når den trænger til at blive luftet. Måske bliver den urolig, ryster, snuser rund eller begynder at pive og gø.

Du kan læse mere i følgende artikel, hvis du har udfordringer med en hund, der gør: https://bullerbox.dk/artikler/4-gode-raad-naar-hunden-goer/

Det kan være en fordel at give den et begrænset indendørs areal, så du har bedre mulighed for at holde øje med den. På den måde er du mere opmærksom på når den skal tisse, hvilket hurtigere kan gøre din hundehvalp renlig.

Renlig hundehvalp

Vaner

De vaner, der dannes mens hvalpen er lille, er de vaner, den vil have det bedst med. Det er derfor vigtigt at starte rigtigt. Hvis du ønsker at hunden skal luftes på græs, skal du sørge for at indføre dette så tidligt som muligt.

Når du lufter den, er det en god ide at lufte den det samme sted hver gang. Den vil derved kunne lugte urinen og forbinde det med dens “toilet”, hvilket hjælper på din hvalps renlighedstræning.

Ros

Griber du hunden i at have besørget, imens den har været alene hjemme, skal du ikke skælde den ud. Den kan ikke huske, hvad den har lavet tidligere på dagen og skældud vil kun resultere i en ængstelig og utryg hund. Hvis du vil have din hundehvalp renlig, skal du i stedet rose den ved at sige “dygtig” når den besørger, der hvor du gerne vil have det. Brug et opmuntrende toneleje.

Fanger du din hund i at tisse indendørs, kan du sige “nej” og følge den udenfor. Når den er kommet udenfor kan du igen sige “dygtig” til den, så den kan aflæse, hvad du gerne vil have den til.

I denne artikel kan du læse om hvorfor ros er så vigtigt: https://videnskab.dk/kultur-samfund/studie-hunde-vil-hellere-have-ros-end-godbidder

Køb BullerBox