hundehvalps udvikling

I denne artikel kan du læse om hvalpens udvikling uge for uge i den første tid af dens liv.

Hunde betragtes som hundehvalpe indtil de er ca. 1 år. Det kan dog variere fra hunderace til hunderace, da:

  • Små hunderacer oftest modnes hurtigere end større hunderacer.
  • Større hunderacer anses først som fuldvoksne når de er 2-3 år gamle.

Her kan du læse om hvalpens udvikling uge for uge.

Hundehvalpe 0 uger – 2 uger

Nyfødte hundehvalpe er afhængige af deres mor. De er blinde, tandløse og døve og kan ikke selv regulere deres kropstemperatur. Derfor bruger de deres mor og søskende til at varme sig ved.

Hvalpene sover 90% af tiden, da de skal vokse ca. til dobbelt størrelse indenfor den første uge.

Når de er sultne bruger de deres lugtesans til at finde vej til morens bryst. De benytter deres forpoter til at komme frem med og kan bevæge deres hoveder når de skal have fat i brystvorten. Morens mælk indeholder vigtige antistoffer som er afgørende for hundehvalpens ve og vel.

Køb BullerBox

Moren sørger for at holde dem varme, at fodre dem og at holde dem rene. Hun forlader dem kun for at spise, drikke og når hun skal besørge. Hundehvalpene vil, imens hun er væk, stimle sammen i en lille klump, for at holde sig varme.

Hundehvalpe 2 uger – 4 uger

Hundehvalpene kan omkring dag 10 begynde at høre og omkring dag 16 begynder de så småt at åbne deres øjne. Nu vil de kunne reagere på lyde, lys og bevægelser.

Det er også i denne periode at de vil komme op at stå og det tager dem en uges til at tage deres første skridt.

Omkring uge 3 vil hvalpene få deres første tænder.

Hundehvalps udvikling uge for uge

Hundehvalpe 4 uger – 8 uger

Omkring uge 4 skal hundehvalpene lærer vigtig socialisering. Nu begynder de at kunne lade være med at bide i alting og endda at kunne lege med deres søskende. De vil også begynde at finde et hierarki i flokken.

Det er en god ide at have daglig kontakt med hundehvalpene, men sørg for aldrig at adskille dem fra deres mor mere end 10 minutter ad gangen.

Omkring uge 5-6 begynder hundehvalpene rigtigt at lege og her er det vigtigt at den menneskelige kontakt er god og sund. Det er i denne periode at hvalpenes jagtinstinkt sætter ind og de vil have stor glæde af at lege med en tennisbold.

I slutningen af denne periode kan man begynde lidt træning med hundehvalpene, men det er vigtigt at man sørger for at give dem opgaver de kan løse. De skal have succesoplevelser som gør dem til trygge og glade hunde, som styrker en hundehvalps udvikling.

Hundehvalp 8 uger

Hundehvalpe skal blive sammen med deres mor og søskende indtil de er mindst 8 uger gamle. På den måde lærer de vigtig socialisering fra andre hunde og får den kærlighed de skal bruge fra deres mor inden de skal ud til en ny familie. 

Hvalpen må tages fra sin mor, når den er 8 uger gammel og kan derfor komme hjem til sin nye familie.

Vi håber vi med ovenstående artikel har kastet lidt mere lys over hvalpens udvikling, i de første uger af dens liv.

Hvis man er ny hundeejer kan man med fordel læse vores artikel, der omhandler hvad hunde ikke må spise. Klik her for at læse mere. Det rigtige kost er nemlig et vigtigt led i hvalpens udvikling.

I denne artikel kan du læse om gode råd til din hundehvalps søvn: https://bullerbox.dk/artikler/den-ultimative-guide-til-din-hundehvalps-soevn/

Hvor meget skal en hvalp tage på om ugen? Det spørgsmål besvarer vi i denne artikel, der handler om hvalpen og dens hundemad: https://bullerbox.dk/artikler/hvor-ofte-boer-jeg-fodre-min-hundehvalp/

Køb BullerBox