hund i bagagerum

Har du tit din hund i bilen? Mange hunde elsker at køre bil, da de forbinder det med en gå tur ved stranden, i skoven eller hvor I nu plejer at gå gode ture. I denne artikel kan du læse om hvad loven foreskriver, samt gode råd til at have hund i bil.

Hunden er for mange et fuldbyrdet familiemedlem, og denne skal derfor også med på ferie. Det er let at have den med i bilen, og det er derfor ideelt at tage på køreferie. Det er dog vigtigt at have styr på en række ting, inden man gør dette.

Hund i bilen bøde – hvad siger loven?

Loven er i Danmark meget lempelig, når det omhandler det at have hund i bilen. Herhjemme er det ikke et lovkrav, at hunden, eller andre kæledyr, er fastspændte under kørsel. Dyr sidestilles med gods og lover lyder ”Personer eller gods må ikke være anbragt på en på sådan måde, så føreren ikke har fuldt udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet. (Færdselsloven, § 82)”.

Det er vigtigt, at undersøge reglerne, for at have hund i bil når I skal på køreferie, da andre lande har hårdere restriktioner. F.eks. skal hunden fastspændes ved kørsel i Tyskland, så den ikke er til fare for køreren ved uheld og i Sverige, skal hunden ligeledes fastspændes eller være i bur. Derudover er der krav til burets størrelse og det kan medføre bøde, hvis buret ikke overholder kravene.

Læs mere her, hvis I hellere vil have hunden med offentlig transport: Sådan har du hunden med offentlig transport

hund i bil sidespejl

Køb BullerBox

Gode råd til at have hund i bil

Herunder har vi samlet en række gode råd, der kan gøre det lettere at have hunden med i bilen.

  • Fastspænd hunden eller anskaf et godkendt bur til bagagerummet – For alles sikkerheds skyld, både hund og menneske, anbefales det at hunden er fastspændt under kørsel. En løs hund i bilen kan gøre stor skade på sig selv, men også på mennesker.
  • Træn hunden i at bruge sele eller bur – Hunden er måske ikke tilfreds med, at være spændt fast eller sidde i et bur. Dette bør man træne stille og roligt. Som med al anden hunde/hvalpetræning kræves det tålmodighed, men det vil være til glæde og gavn for både hund og ejer i sidste ende.
  • Hav aldrig en hund på forsædet – Uanset hvor hyggeligt det end er, bør hunden aldrig sidde på forsædet i bilen. Hunden kan distrahere ejeren under kørsel og airbags er kun designet til mennesker. Derfor kan hunden komme alvorligt til skade ved udløsning af denne.
  • Hold snuden inde i bilen – Det frarådes kraftigt at lade hunden sikke hovedet ud af vinduet under kørsel. Der er meget vindstøj og hunde har meget fintfølende øre, hvilket kan skade deres hørelse. Det er ligeledes ikke sundt for deres øjne.
  • Vær varsom med at efterlade hunden i bilen – Der kan blive meget varmt, især om sommeren. Vær derfor meget opmærksom på temperaturen, hvis hunden efterlades i køretøjet. Vi har alle læst de forfærdelige historier om efterladte husdyr i biler. Det frarådes derfor at lade sin hund alene i bilen forår, sommer og noget af efteråret. Derudover skal eventuel sele tages af hunden, såfremt den skal være alene, så den kan bevæge sig frit rundt, uden at sidde fast i håndtag, gearstang eller lignende.
  • Husk vand – Til længere køreture kan det være en fordel at anskaffe sig en rejsevandskål, så hunden jævnligt kan få en tår at drikke.
  • Medbring tæppe og yndlingslegetøj – Det kan anbefales at medbringe et tæppe, der lugter af hjem, for at gøre køreturen så tryg som mulig. Hundens yndlingslegetøj kan også medbringes, da en længere køretur hurtig kan blive monoton og kedelig for dyret.

Vi håber at I med ovenstående læsning, har fået lidt idéer til, hvordan I bedst sikrer jeres bedste ven under køreturen.

Hvis I har mod på mere spændende læsning om vores firbenede venner, kan vi anbefale denne artikel om hvorfor logrer hunde med halen

Køb BullerBox