Er din hund drægtig er der en lang række ting, du skal være opmærksom på igennem forløbet. Alt dette kan der læses mere om i denne artikel, hvor vi forklare de forskellige perioder når du har en drægtig hund.
Det kan være en fantastisk oplevelse, når ens hund får hvalpe, men først skal du dog være sikker på, at hunden er drægtig og venter hvalpe. Husk dog at det ikke anbefales at lade tæven parre i dens første løbetid. Og efter 5-6 leveår øges risikoen for komplikationer betragteligt, i forbindelse med fødslen.
Ønsker man derimod ikke at hunden skal have hvalpe, kan man få den steriliseret. Det kan der læses mere om i denne artikel: https://bullerbox.dk/artikler/hund-efter-sterilisation/
Uge for uge
Tævens samlede drægtighed er på i gennemsnit 63 dage svarende til ca. 9 uger. Herunder vil give dig et overblik over de forskellige faser i drægtigheden:
- Uge 1 til 3
I denne periode er det ikke muligt at se, eller bevise om tæven er drægtig. Har du dog set din hund blive parret, og du ikke ønsker hvalpe, skal du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Herefter gives der abort sprøjter ad to omgange indenfor 24 timer, hvorefter drægtigheden afbrydes. - Uge 4-5
Nu kan drægtigheden påvises med en ultralydsscanning af hundens livmoder. Dog kan det ikke siges med sikkerhed, hvor mange hvalpe hun bærer rundt på. Der kan foretages en røntgen undersøgelse i slutningen af drægtigheden, hvis du som ejer ønsker at få sat at antal på hvalpene.
- Uge 5
I uge 5 anbefales det, at man giver første fase, ud af to, af tævens ormekur. Spoleormelaver, der har ligget i dvale, bliver aktiveret under tævens drægtighed og ”vandrer” igennem livmoderen til de små hvalpe.
- Uge 6
Alt afhængigt af antallet af hvalpe som tæven bærer rundt på, vil drægtigheden begynde at være tydelig, da maven tiltager i størrelse. Derudover kan dievorterne ændre farve til rosa. Det anbefales ligeledes at skifte hundens normale foder ud med hvalpefoder, for at sikre de små hvalpe de rette næringsstoffer. Tæven må dog ikke blive tyk, da dette kan besværliggøre fødslen.
- Uge 7
Mælkeproduktionen hos den drægtige hund vil stille og rolig begynde.
- Uge 8
Tæven bør introduceres for stedet hvor fødslen skal foregå. Hun vil kort efter begynde at ”bygge” rede, ved at skrabe de i tæpper, dyner eller puder, I har lagt frem. Dette er tævens måde at gøre sig klar til fødslen på.
- Uge 9
Fødslen er nu nært forestående og kan faktisk forudses, hvis man ønsker at være lidt mere klar. Ved at benytte et normalt endetarms-termometer, som der også bruges til mennesker, kan hundens temperatur måles. Når denne falder 1-1½ grad under hundens normaltemperatur, er der under et døgn til fødslen påbegyndes.
Den igangværende fødsel
Det er yderst vigtigt at give din drægtige hund fred og ro, når først fødslen er gået i gang.
Tæven vil føde en hvalp ad gangen, og der kan gå op til 3 timer imellem hver enkel hvalp kommer til verden. Hvis der går mere end 3 timer, kan fødslen være gået i stå og så skal dyrlægen kontaktes hurtigst muligt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på tiden.
Tæven sørger, i de fleste tilfælde, selv for at fjerne hvalpens fosterhinde samt bide navlestrengen over. Det kan dog gøres af jer selv, hvis tæven er for udmattet. Klip blot navlestrengen over ca. 3 centimeter fra maveskindet, tør den ren med et håndklæde og brug en sprøjte til at suge slim fra mund og næse.
Hver enkelt hvalps moderkage vil blive ”født” i løbet af fødslen. Ikke nødvendigvis efter hver enkelt hvalp, da de kan komme flere samtidig. Tæven spiser disse moderkager, hvilket er fuldstændig naturligt.
Efter fødslen skal man holde øje med tæven. Hvis tæven får feber, skal dyrlægen kontaktes med henblik på behandling.
De små hvalpe begynder at ”kvikke” op 3 ugers tid efter fødslen, hvor de vil begynde at udforske den store verden. Det er vigtigt at huske ormekur til de små og følge dyrlægens anvisninger.