Hund og kat sammen

Der er et ordsprog, der hedder “de er som hund og kat”, der ofte bruges om folk, som ikke kan udstå hinanden, men det behøver ikke at være rigtigt for dine husdyr.

Overvejer du at bringe kat og hund sammen under samme tag? Så er denne artikel lige for dig og hvad du skal være opmærksom på.

Kan hunde og katte sammen?

Du har måske hørt at katte og hunde altid er uvenner, men du skal ikke lade dig skræmme af det. Hvis du gerne både vil have hund og kat i samme hus, så kan det sagtens lade sig gøre. Men der er nogle punkter du skal være opmærksom på.

Hvordan er dit kæledyrs sind?

Inden du begiver dig ud og køber en kat eller en hund, så er det vigtigt at du undersøger dit nuværende kæledyrs sind og væremåde.
Det kan fx være din kat hvæser meget eller din hund knurre, hvis de møder andre dyr eller mennesker. Det er en vigtig indikator, at din hund eller kat ikke bliver aggressiv mens den leger. Da dette kan gøre det mere vanskeligt at bringe kat og hund sammen under ét tag. Dine dyr opbygger også et forhold til dig, der kan blive nærmest besidderisk. Sørg for dine dyr godt kan klare, at du viser andre opmærksomhed.
Du kan søge katte eller hunde træner, hvis du mener dine dyr kan have disse problemer.

Hold dem separeret i starten

De færreste hunde og katte kan mødes for første gang frit og blive venner, det vigtigste er at introducere dem for hinanden i et kontrolleret miljø.
De skal vænne sig til hinanden i rolige omgivelser. Du kan fx have katten på ét værelse og hunden i et andet sted i huset og lade dem vænne sig til hinanden lugte. Her er nogle idéer:

Køb BullerBox
  • Læg noget af deres legetøj eller andet, der lugter af dem ind hos den anden.
  • Før hunden over til døren til værelset, hvor katten er, så de på den måde kan lugte til hinanden.
  • Husk at give begge dyr meget opmærksomhed, så de begge føler sig trygge ved dig, når de skal mødes første gang.

Kat og hund

Første møde – hold det kort

Når du engang mener, at dyrene er parate til at møde hinanden, så skal du starte med at lade dem mødes i omkring 10 minutter.
Ved det først møde, hvor der ikke er dør imellem så skal du holde hunden i snor, mens katten går rundt og bliver mere bekvemt ved situationen. Der er en god ide at give hunden ros og godbidder, når den er rolig og opfører sig pænt. Lad katten selv bestemme, hvornår den er klar til at komme tættere på hunden, så den ikke føler sig presset.

Du kan fortsætte denne tilgang nogle dage og gradvist lade dem gå mere frit imellem hinanden. Hold altid opsyn, så dyrene ikke kommer til at skade hinanden. Hvis du ikke selv kan være til stede er det en god ide, at lade dem være i forskellige rum, hvor de stadig kan lugte hinanden.

Kontrol over hunden

Hundene er som regel dem, der er mest ivrige efter at komme i kontakt med katten og det kan i nogle tilfælde virke voldsomt.
Det er en rigtig god ide, at have trænet din hund til at adlyde forskellige kommandoer som “dæk, sit, giv slip og bliv”. Det vil generelt på længere sigt gøre det nemmere for begge dyr at vænne sig til hinanden.
Her er nogle tips du kan følge for at gøre det nemmere for hund og kat at mødes.

  • Motioner hunden inden den skal mødes med katten. Det er vigtigt at hundens energiniveau ikke er for højt, når den skal møde katten da det kan skræmme den, hvis hunden er for voldsom.
  • Hold hunden i snor, så du er i kontrol over den under hele mødet.
  • Sørg for du lugter af katten. Hvis din hund associere kattens lugt med dig, så vil det også gøre det lettere for hunden, at vænne sig til katten.

Hund og kat imellem

Hunde og katte er vidunderlige dyr i sig selv og sammen kan de blive endnu bedre, men det kræver tålmodighed og en masse tilvænning fra både dyr og ejer, at få det til at fungere.
Hvis du føler denne artikel har hjulpet dig kan du læse mere om hunde her.

Køb BullerBox