Er hunde klogere end katte? Folk der ejer en hund eller en kat, har ofte meget delte meninger om hvilken en af de to dyrearter der er klogest. Hundeejere siger oftest at hunde er klogest, og katteejere siger at katte er de klogeste. Men hvem af dem har så ret? Er det hunden eller katten der er det mest intelligente dyr?

I år 2010 slog nogle forskere fra Oxford University i England fast, at hunde er klogere end katte. Hunde er i mange år blevet betegnet som menneskets bedste ven, da de er mere socialt anlagt end katte. Det har været med til at gøre så intelligensen hos hunde har udviklet sig hurtigere end hos katte.

De fleste har ofte troet at katte var mere intelligente fordi de er mindre sociale og derfor ikke behøvede at der bliver taget sig lige så meget af dem. Forskerne skriver at de har opdaget at kattes hjerner er mindre, nemlig fordi at den ikke er lige så social. Der er en form for sammenhæng mellem dyrenes hjernestørrelser og hvor sociale de faktisk er.

Her kan du læse om hundehvalpens udvikling: https://bullerbox.dk/artikler/din-hundehvalps-udvikling/

Er hunde klogere end katte

Nyere research

Men, i år 2017 er der fortaget nye undersøgelser af forskere fra Kyoto Universitet i Japan. Forskerne mener nu, at katte måske ikke er så langt fra at være lige så kloge som hunde. De slår fast at katte er lige så gode til at huske, som hunde er. Forskerne udførte et studie på 49 tamme katte, og det studie viste, at kattene kunne genkalde sig gode minder lige så godt som hunde kan. De kan for eksempel genkalde sig at have spist nogle godbidder. Hunde har også den form for hukommelse, kaldt den episodiske hukommelse. Mennesker bruger den episodiske hukommelse til at genkalde sig tidligere begivenheder.

Køb BullerBox

Her kan du også læse om hvad du kan gøre hvis din hund gør meget: https://bullerbox.dk/artikler/4-gode-raad-naar-hunden-goer/

Det kunne være hvad man spiste til morgenmad, da man var til en fantastisk fest, den gang man fik sit første barn eller da man tog den første rejse alene. Minder som dem er unikke for en hver enkelt person. En psykolog ved navn Saho Takagi, var med til at lave dette studie. Hun siger at katte kan huske sådanne oplevelser ved brug af episodisk hukommelse som mennesker også har. Kattene kunne huske hvilke madskåle som de havde spist af, og hvilke madskåle de ikke havde rørt i 15 minutter.

Så for at konkludere, så tyder det stadig på at hunde er klogere end katte. Dog har katte visse evner som hunde også besidder, der gør dem til en ligevægtig modstander når det kommer til hvilken en af de to dyrearter der er den klogeste.

Se også denne spændende artikel om hvad du kan gøre, når hunden slikker på mennesker: https://bullerbox.dk/artikler/naar-hunde-slikker-paa-mennesker/

Køb BullerBox