Har du en tæve eller hanhund og overvejer om du gerne vil have hvalpe?
Denne artikel vil komme ind på nogle forskellige punkter, omkring hunde parring og hvad du skal være opmærksom på før, under og efter parring/fødsel.
Hvornår kan hundene parre sig?
Hundhunden kommer som regel kun i løbetid to gange årligt og perioden vare ca. 8-10 dage af gangen. Det er kun i denne periode at hanhunden og hunhunden kan parre sig og hvor det resultere i hvalpe. Hvis hunhunden ikke er i løbetid, så vil du ofte afvise handen.
Tegn på tæven er klar
- Tæven vil i starten af løbetiden bløde meget rødt fra skeden, hvilket senere vil blive mere gulligt og klart. Det er ca. en uge efter den røde blødning, at hunhunde har størst chance for at blive befrugtet.
- Tæven vil også blive mere “åben” overfor hanhunden og begynde at præsentere hendes bagdel for ham i en form for parrings dans.
- Tæver kommer i løbetid, når de er omkring 7-18 måneder gamle. Mindre hunderacer kommer som regel i løbetid før større hunderacer.
Hvordan foregår parringen?
Hvis det er første gang du skal have dine hunde parret, så er det nogle forskellige ting du skal være opmærksom på ved selve processen.
Hvor ofte skal hundene parres?
Det er meget normalt at lade hundene parre sig én gang om dagen i 3-4 dage ad gangen. Der er vigtigt du holder øje med dem, så du ved hvor meget og hvornår de gør det. Hannen kan i mange tilfælde blive for ivrig, hvilket kan føre til skader på både ham og tæven.
Derfor rådes du til at holde et vågent overblik over parringen.
Hvorfor hænger hundene sammen ved parring?
Det kan være du har set, at efter eller under parringen mellem hundene, at de “hænger sammen” og hannen roterer rundt, så de står bag imod bag.
Dette er en naturlig hændelse i dyreriget og der er ingen grund til panik. Sammenhængen sker, når hanhundens kønsdel svulmer op ved roden og forhindre hundene i at adskiller sig. Processen kan vare op til 10-20 minutter, men det er meget vigtigt at du ikke skræmmer hundene, da dette kan føre til skade på dem.
Grunden til at de hænger sammen er, så hanhundens sædceller med større sikkerhed kan nå tævens ægceller og sikre en succesfuld og frugtbar parring.
Hanhunden og dens første parring
Han hunden kan i mange tilfælde godt have svært ved at ramme tævens skede, hvis det er dens første gang, så du kan hjælpe den, hvis det bliver nødvendigt. Den kommer hurtigt til at lære det i fremtiden.
Tævens adfærd før og efter fødslen og hvad du kan gøre
Før fødslen
Efter en succesfuld parring, så vil der ofte i løbet af drægtighedsperioden ske nogle forskellige adfærds ændringer.
- Tævens aktivitetsniveau og adfærd er ofte normal de første par uger, men når hvalpene kommer længere i deres udviklingen, så påvirkes tævens energi og aktivitetsniveau.
- Drægtige hunde kan i mange tilfælde miste lysten til den almindeligt fodder. Giv den gerne lettere fodder, der er nemmere at fordøje og indeholder meget næring.
- Køb en hvalpekasse i god tid, så tæven kan vende sig til den inden fødslen.
- Motioner tæven godt, inden fødslen starter, så den har mere energi til at klare fødslen.
Efter fødslen
Efter drægtighedsperioden er ovre og fødslen er sket, så er der stadig nogle punkter du skal være opmærksom på.
- Hvalpene skal die hos deres mor. Mælken, der produceres i tævens bryster er meget vigtige for hvalpenes udvikling og indeholder antistoffer, der styrker deres immunforsvar.
- Fortsæt med at give tæven energirigt fodder mens hvalpene diger, så hun kan producere mere mælk og får et højere energiniveau. Det kan fx være hvalpefodder.
- Tæven kan i nogle tilfælde få Mastitis/brystbetændelse i mælkekirtlerne. Tegn på dette er at kirtlerne blive ømme og varme. Du kan klare dette med et varmt omslag og fortsat lade hvalpene die.
- Det er også vigtigt du hygger om din hund og motionere den, da dette tidspunkt kan være meget hårdt for den både fysisk og mentalt.
Hvor længe er tæven drægtig?
Tæven er drægtig i ca. 64 dage, men dette kan variere imellem hunde racerne. Hvis du gerne vil vide mere om tævens drægtighed, så kan du læse vores anden artikel her.