hund ruller sig på græsplæne

Din hund klør sig meget og det generer tydeligvis din bedste ven, men hvad skal du gøre? I denne artikel beskriver vi, hvorfor din hund klør sig, hvad der kan være årsagen til det og selvfølgelig også, hvad du som ejer kan gøre.

Hvis din hund oplever kløe i pelsen, vil den klø igen. Fuldstændig som vi mennesker gør, når det klør i hovedbunden, eller andre steder på kroppen. Det er naturlig reaktion og ligger instinktivt i vores natur.
Men hvis din hund konstant, eller meget ofte, klør sig, er typisk et tegn på, at noget ikke er som det skal være.

Kløe er ikke nødvendigvis et tegn på sygdom, men oftere skyldes det irritation i hundens hud. Det kan derfor være et symptom på bid fra insekter, infektioner eller måske en allergisk reaktion.

Tag det alvorligt, hvis hunden klør sig

Klør din hund sig meget, er det vigtigt at tage det alvorligt. Det kan påvirke hundens søvn, forårsage unødvendig stress og skade huden. Man kan selvfølgelig prøve at behandle med et loppemiddel, for at se om det afhjælper kløen.

Hvis det ingen effekt har, bør man kontakte dyrlægen og få undersøgt hunden grundigt. Årsagen skal findes, så den korrekte behandling kan foretages. Behandling varierer og tager udgangspunkt i årsagen til kløen. Typisk vil det være i form af medicinsk creme, shampoo, tabletter eller indsprøjtninger.

Køb BullerBox

Forskellige årsager til kløe hos hund

Som nævnt, kan der være en række årsager til, at din hund oplever kløe. Herunder vil du finde de fire grupper af årsager, som man inddeler kløe i.

Nogle gange kan du nemlig selv hurtigt finde frem til årsagen. Man skal dog huske på, at flere årsager kan danne grundlag for kløen. Derfor skal man være altid holde øje med hunden, for at se om kløen stopper. Oplever du derimod at din hund fælder meget, har vi forfattet denne artikel, hvor du kan læse om hvorfor det er: https://bullerbox.dk/artikler/naar-hunden-faelder/

hund ligger på gulv

De 4 årsager, der fører til kløe hos hunde

  • Parasitter – De parasitter, de fleste hundeejere kender mest til, er lopper og lus. Det er også de eneste parasitter, der tydeligt kan ses med det blotte øje. Skælmider, skab og hårsækmider er så små at de ikke kan ses med det blotte øje, men kan konstateres hos dyrlægen. Overvejer man, eller har man, importeret en hund fra udlandet, skal man være specielt opmærksom på parasitter.
  • Allergier – Allergier forårsager kløe. Det ved vi mennesker også. Får man spist en madvare, som man er allergisk overfor, kan det forårsage slem kløe. Dette gør sig også gældende hos vores firbenede venner. Det er derfor den hyppigste årsag til kløe hos hunde. Hunde kan ligeledes være allergiske for pollen eller husstøvmider, eller lide af kontaktallergi. Kontaktallergi f.eks. vise sig hvor halsbåndet sidder, eller hvis hunden bruger et dækken, når det er koldt.
  • Infektioner – Hudinfektioner ses i form af bakterielle infektioner og svampeinfektioner. Svampeinfektioner er typisk gærsvamp og ringorm, og en bakteriel infektion ses blandt andet i form af hudbetændelse.
  • Andre årsager – Andre årsager kan skyldes hormonelle lidelser, medfødte sygdomme / immunsygdomme og andre symptomer, der ikke kan placeres i ovenstående grupper.

Vi håber at ovenstående gør det lettere for dig som hundeejer at vide, hvad du skal se efter og være opmærksom på, når hunden har vedvarende kløe.

Som skrevet bør dyrlægen altid kontaktes, hvis man ikke selv kan finde frem til årsagen og lindre problemet.

Køb BullerBox