hvad spiser hunde?

Du står nede i dyrehandlen, foran dig tårner der sig et bjerg af hundefoder op i forskellige mærker, i forskellige indpakninger, og med et utal af forskellige vejledninger. Det kan være lidt af en opgave, for hvad spiser hunde egentlig? Og hvilken slags hundemad passer til netop din hund?

Oven i at du skal tage stilling til dette, så vil du typisk få en masse forskellige svar, hvis du spørger venner, familie eller søger rundt på internettet. Og det er der en god grund til. For i virkeligheden er det helt forskelligt fra hund til hund. Derfor handler det om at kigge på hundens art, hundens kropsbygning og hundens generelle behov, når du vælger hundemad. Alt dette vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Længere ned i artiklen vil vi også komme med nogle lidt mere specielle råvarer, som faktisk er rigtig sunde for din hund. Modsat findes der også en række ret almindelige råvarer, som kan være direkte giftige og livsfarlige for menneskets bedste ven.

Din hund er ikke en ulv

Når det kommer til hvad hunde spiser, så er det først og fremmest vigtigt at slå fast, at hunde ikke længere er ulve. Faktisk har evolutionen gjort at hundes og ulves maver er helt forskellige den dag i dag.

Det betyder at hundes maver kan nedbryde helt andre råvarer end ulve kan. Dette ændrede sig for flere tusinde år siden, hvor mennesker begyndte at gøre ulven tam. Herefter har mennesket gennem årene avlet hunde, dette har også betydet at deres foder har ændret sig, og at hunden i dag har nogle helt andre enzymer i maven. Disse enzymer er f.eks. tilpasset til at kunne nedbryde stivelse, hvilket ulves maver ikke kan.

Køb BullerBox

Se på din hunds behov

Når du skal vælge mad til din hund, så er det først og fremmest vigtigt at kigge på, hvilke behov din hund har. Har du et stor hund, en lille hund, er pelsen tør og fedtet, eller pæn og blank, har din hund en normal afføring, direkte dårlig mave, eller har den problemer med at komme af med det, måske har du en hund der prutter lige lovlig meget?

Alt dette har indflydelse på hvad din hund skal spise, og udover dette skal du også vurdere, om din hund vejer for meget eller for lidt. Det kan lyde besværligt og uoverskueligt, men bare rolig, der er hjælp at hente.

Først skal det lige slås fast, at nogle hunde har mere sart mave end andre, og har din hund sart mave, så er det en god idé at vælge foder, der er tilpasset netop sart mave. Her skal du tage ned til din dyrlæge, og få råd og vejledning til hvilket foder, der passer til din hunds mave- og tarmflora.

Har din hund allerede en fin pels, en normal vægt og normal afføring, så er det tegn på at det hundemad du giver den, er det helt rigtige.

hvad spiser hunde?

Dette består god hundemad af

Hundemad skal bestå af i hvert faldt tre helt essentielle ting, det er protein, fedt og kulhydrat. Disse tre elementer er grundstenen i din hunds kost. Herudover vil der være en række vitaminer, som er nødvendige for forskellige funktioner i din hunds krop. Når du står nede i butikken og skal vælge hundemad, så skal du typisk vælge hundemad der indeholder 20 % protein og 10 % fedt. Skal din hund tabe sig, så vælg foder med mindre fedt, og omvendt hvis den skal tage på, så skru op for fedtindholdet.

Skal din hund have en god tarmflora og normal afførring, er det en vigtigt at dens hundemad indeholder fibre. Fibre er godt for din hunds mave, og samtidig er det med til at mætte hunden i længere tid. Derfor kan hundefoder med et højt fiberindhold også holde længere, da den hund ikke vil spise lige så store portioner af gangen.

Skal din hund have en pænere pels og måske mindre tør hud, så vælg hundefoder der indeholder Omega-3 og Omega-6 fedtsyre, som er det man finder i fiskeolie. Dette er med til at holde pelsen blank og huden fin.

Som du kan se, så afhænger dit valg af hundefoder i høj grad af din hunds behov. Undersøg derfor din hund, inden du går ned og køber nyt hundefoder næste gang. Det kan både spare dig for en masse penge, og en masse bøvl med en hund, der ikke føler sig helt tilpas.

hvad spiser hunde

Råvarer som er sunde for din hund

Der findes faktisk en række råvarer, som vi mennesker spiser næsten hverdag, og som faktisk er yderst sunde for din hund. Her er en liste over superfood for hunde:

  1. Gulerødder – Indeholder vitaminer og er gode for din hunds tænder
  2. Æbler – Rigtig gode for din hundsfordøjelse – De kan dog IKKE tåle kernerne
  3. Bananer – Har et højt fiber og kalium indhold, som er godt for fordøjelsen
  4. Pære – Fremragende kilde til kalium og fibre

Råvarer som er giftige for din hund

Modsat findes der også råvarer, som er direkte giftige og livsfarlige for din hund:

  1. Chokolade – Indeholder teobromin og koffein, som er livsfarligt for hunde
  2. Løg – Indeholder anilin, som er direkte giftigt for din hund
  3. Nødder – Alle slags nødder er giftige for din hund, og især saltede nødder er giftige
  4. Rosiner og Vindruer – Kan forsage akut nyresvigt

Kend din hunds behov

Som det ses, så er spørgsmålet; hvad spiser hunde, et helt individuelt spørgsmål, alt efter hvilken type hund der er tale om. Forhåbentlig har du dog nu en idé om, både hvad hunde må spise, ikke må spise, og hvad hunde skal spise for at have et optimalt helbred.

Køb BullerBox