Når man anskaffer sig en hund vil den, i langt de fleste tilfælde, allerede have fået første vaccine. En hundehvalp bør have fået første vaccine når den er i 6-8 ugers alderen.
Det er ikke nødvendigt med en hund vaccine før denne alder, da hvalpen er beskyttet af moderens antistoffer. Herefter bør hunden få vacciner når den er henholdsvis 8 og 16 uger og slutteligt når hvalpen er mellem 26 og 52 uger gammel. Gør man dette har man fulgt anvisningerne om hvalpevaccinationsprogrammet, der er udarbejdet af Den Danske Dyrlægeforening.
Læs denne artikel, hvis du oplever at din hvalp piver.
Man vil selvfølgelig gerne have at ens hund, er beskyttet via vacciner, men det er faktisk ikke lovpligtigt at lade sin hund vaccinere i Danmark. Uden en vaccination vil hunden dog kunne blive udsat for en række meget alvorlige sygdomme, der i mange tilfælde kan være livstruende.
Kerne og ikke-kerne hundevaccine
De forskellige vacciner kan herhjemme opdeles i 2 kategorier. Den ene er kernevacciner og den anden her ikke-kernevacciner.
Det anbefales at hunde bliver vaccineret med kernevaccinen, som er den der også gives i hvalpestadiet. Kernevaccinen beskytter mod følgende sygdomme:
- Smitsom leverbetændelse
- Parvovirus
- Hundesyge
Kernevaccinen indeholdende antistoffer mod de 3 ovenstående sygdomme og bør, efter afsluttende hvalpevaccine, gives hvert omkring hvert 3 år for at sikre optimal effekt og beskyttelse.
Dette står i kontrast til tidligere tider, hvor de fleste dyrlæger anbefalede genvaccination med kernevaccinen årligt, for optimal beskyttelse. Inden for de seneste år har Den Danske Dyrlægeforening dog opdateret sine retningslinjer for hunde vaccine. Dette er sket på baggrund af WSAVA (The World Small Animal Veterinary Association) seneste forskning indenfor området, der viser at hunde er beskyttet af vaccinen i mindst 3 år efter denne er givet.
Der findes som nævnt også en række ikke-kernevacciner som beskytter mod følgende sygdomme:
- Rabies
- Parainfluenza
- Leptospirose
- Herpes
- Borrelia
- Bordetella
- Kennelhoste
Om det er nødvendigt at få vaccineret sin hund mod ovenstående sygdomme er en individuel bedømmelse. Har man en ”hygge”-hund og er bosat i en by, bør man ikke nødvendigvis give ovenstående hunde vacciner. Hvis man holder sig til gåture i byen og sjældent besøger land- og skovområder, er det ikke sikkert det er nødvendigt. Man bør dog altid rådføre sig med sin dyrelæge, hvis der opstår tvivl om nødvendigheden.
Situationer hvor ikke-kernevacciner er nødvendige for din hund
Som skrevet, kan det være nødvendigt at få hunden vaccineret mod ovenstående sygdomme, der ikke er omfattet af kernevaccinen.
Hvis man planlægger en rejse til udlandet og skal have hunden med, er det i langt de fleste lande et krav, at hunden er vaccineret mod rabies senest 21 dage før afrejse. Der kan dog findes individuelle regler til vaccine af hund, fra land til land og man bør undersøge dette inden afrejse.
Hvis man bor på landet eller oftest færdes i skov- og naturområder bør man få sin hund vaccineret mod leptospirose.
Leptospirose findes i rotte- og museurin og hunde kan erhverve sig sygdommen fra f.eks. vandløb eller andre steder, hvor der er hyppig forekomst af mus og rotter. Derfor bør man også overveje denne vaccination, hvis man bor i en storby, da der ofte er store forekomster af rotter i baggårde og parker.
Hvis din hund skal passes på kennel eller i hundepension anbefales en vaccine mod kennelhoste, som ofte findes hvor der opholder sig mange hunde. Mange hundepensioner har også krav til at hunde vaccineres mod dette, inden pasning.
Ikke-kernevacciner skal for hunde typisk gives årligt, for at sikre den optimale beskyttelse.
Man bør altid tage kontakte hundens dyrlæge og forhøre sig om nødvendigheden af de enkelte vacciner.
Vi håber at ovenstående artikel har spredt lidt lys over de forskellige hunde vacciner, som der kan gives til hunde.