min hund hoster

Tør hoste, slimet hoste, hoste efterfulgt af opkast, langvarig hoste, kortvarig hoste. Der kan være mange former for hoste hos hunde, og der kan være lige så mange årsager. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, og hvordan kan du skelne den ene årsag fra den anden, er din hund forkølet, eller ligger der en mere alvorlig årsag bag?

Disse spørgsmål vil du få svar på i denne artikel.

Årsager til at din hund hoster

Først skal vi gøre opmærksom på at det altid er en god idé, at tage din hund til dyrlægen, hvis din hund har hostet over længere tid, eller du bare er det mindste i tvivl om hvad det kan skyldes.

Der kan være mange årsager til at din hund hoster, og det kan hurtig lyde mærkeligt og skræmmende, når din hund laver sådanne hunde lyde.

1. Kennelhoste

Har din hund en tør, hul og rungende hoste, og er det opstået omkring en uge efter at den har været i hundepension, så kan den være smittet med kennelhoste.

Køb BullerBox

Kennelhoste opstår, som navnet antyder, typisk hvis din hund har været på kennel/hundepension eller et sted hvor mange hunde har været tæt op af hinanden.

Det er en luftvejsinfektion, der går ned og irriterer hundens luftveje. Det er typisk en influenzalignende virus, der er årsagen til hosten.

Kennelhoste går ofte i sig selv efter 2-3 uger, og det er ikke nogen livstruende sygdom.

2. Parasitter

Nogle former for parasitter går igennem lungerne og kan forsage at din hund hoster, dette vil typisk være en langvarig hoste, hvor din hund rømmer sig og virker mere træt end normalt. Det kan enten være de såkaldte spoleorm eller hjerteorm. Disse kan både forsage nedsat appetit, hoste, diarré, tør pels og tyk mave grundet vand i bugspytkirtlen.

Har din hund disse symptomer, så skal du tage til dyrlæge og få en ormekur. Er får du nogle præparater, som din hund typisk skal tage i 1-5 dage, og ofte i flere omgange med 2-3 ugers mellemrum.

Fremtidsudsigterne er gode, og din hund vil komme sig 100 % efter en sådan behandling.

hund hoster

3. Hjertelidelser

Den typiske årsag til hoste hos ældre hunde, er hjertelidelser. Det kan være hjertefejl, der gør at hunden får væskeansamlinger i lungerne. Væskeansamlinger i lunger vil normalt give hoste uanset om der hjertefejl eller ej.

Lad dyrlægen lytte på din hunds lunger og hjerte, og så kan du hurtigt få svar på årsagen.

4. Allergier

Astmatisk bronkitis er en allergisk reaktioner, som skyldes betændelse i luftvejene. Dette kan medføre en gentagen hoste hos din hund. Symptomerne minder meget om dem hos Kennelhoste, dvs. træthed, nedsat appetit og feber. Hunden vil være mere stakåndet end normalt.

Her skal du tage til dyrlægen og få afklaret hvad der kan være årsag til allergien, og det skal du gøre hurtigst muligt, inden der sker varig skade på hunden lungevæv.

Allergien kan for eksempel stamme fra ting som støv, røg eller træk, og det handler derfor om at mindske disse ting så meget som muligt.

5. Fremmedlegemer

Hvis din hund for noget galt i halsen, vil det fremkalde hoste. Det vil typisk komme akut og voldsomt, hvis din hund eksempelvis har fået noget galt i halsen.

hund hoster

Overblik over din hunds hosten

Hvis din hund hoster, så hold øje med hvilken slags hoste der er tale om.

  • Blød og fugtig hoste: Tyder på allergi, parasitter eller lungebetændelse

  • Tør hoste: Kan forekomme ved alle lidelser, men er din hund gammel kan det tyde på en hjertelidelse

  • Akut “gåseagtig” lyd: Kan tyde på at luftrøret er spærret, enten har den noget galt i halsen eller også er luftrøret faldet sammen

  • Hvæsende vejrtrækning: Tegn på lungelidelse hvor luften har svært ved at passere igennem, f.eks. ved allergiske luftvejs infektioner

 

 

Køb BullerBox