hund i lejlighed

Hunde er aktive væsner, der er skabt til at jage og dermed dyrke regelmæssig motion. Derfor kan et spørgsmål der presser sig på hos mange hundeejere være; er det en god idé at have hund i lejlighed?

Grundlæggende kan det godt lade sig gøre, men der er dog en række forholdregler og tanker man bør gøre sig, inden man vælger at få hund, mens man bor i lejlighed. Det kræver nemlig både tålmodighed og i mange tilfælde også en radikal omlægning af hverdagen, hvis det hele skal gå op i en højere enhed, og du samtidig skal have en glad og velfungerende hund. Dette vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Hunde er aktive væsner

Hunde er skabt til at jage og dyrke motion, der er dog stor forskel på hvor meget motion hunden kræver og har brug for, alt efter race. Dermed er det ikke alle hunderacer, der er skabt til at bo i lejlighed, da der her ikke vil være den samme mulighed for at hunden kan aktiveres, som det ville være tilfældet i et parcelhus med have. Vælger du en aktiv hunderace, så vil du opleve at den hurtigt bliver irritabel og at din hund bider i ting.

Herudover så vil der være en øget tendens til at din hund vil gø, selv af de mindste ting. Det kan være yderst irriterende for naboerne.

Alt dette er specielt gældende hvis du er bosat inde i byen, hvor der ikke er den samme mulighed, for at lade hunden løbe frit.

Køb BullerBox

hund i lejlighed

Hvilken type lejlighed og hvilken type hund

Det næste du skal forholde dig til er hvilken type hund du så skal vælge. Det afhænger først og fremmest af hvilken type lejlighed du bor i, og hvilken etage du bor på.

Stueetagen

Bor du i stueetagen og dermed ikke har nogen trapper og måske en lille have, så vil du næsten have frit valg mellem alle hunderacer. Og her er det vigtigt at lægge tryk på “næsten”, for drømmer du om en arbejdshund, som eksempelvis en Border Collie eller en Australsk Shepherd, så frarådes det på det kraftigste at få hund hvis du bor i lejlighed.

Dette er hunde der har et enormt højt energiniveau, kræver meget plads, og har brug for en stor have de kan boltre sig i – ellers kan de blive irritable, og vil du undgå at din hund bider i ting, så skal du ikke vælge sådanne racer. Specielt ikke hvis du bor inde i byen.

Lejlighed med trapper

Bor du derimod i en lejlighed på første eller anden sal, og skal du op og ned af trapper, så bør du i hvert fald forberede dig på at bære din hundehvalp op og ned ad trapperne, da det kan være direkte farligt for hvalpen at gå på trapper, grundet den mangle motorik og koordination. Når hunden bliver ældre, så kan det også gå stærkt udover leddene, hvis den skal gå på trapper regelmæssigt – dette gælder specielt større hunderacer.

Derfor anbefales det at vælge en såkaldt “skødehund”. Det vil sige hunde du nemt kan tage på armen og bære op og ned ad trapperne. Det kan f.eks. være en Bichon Bolognese eller en Coton De Tuléar også kendt som en bomuldshund.

Derimod frarådes det at vælge hunderacer som Gravhund, Fransk Bulldog, Pekingeser og Basset Sound, da disse på ingen måde er skabt til at gå på trapper. Herudover frarådes det at vælge arbejdshunde og større hunde på over 20 kilo, hvis du bor i lejlighed.

Køb BullerBox