spaniel med tungen ude

Ønsker du ikke at din tævehund eller hanhund skal have hvalpe, så er en sterilisering eller kastrering det eneste rigtige at gøre. I denne artikel kan du læse om de forskellige ting, det er værd at være opmærksom på – herefter kan der tages en beslutning på et velfunderet grundlag

Du kan opleve mange fordele hos din hund efter sterilisation eller kastrering. Både sundhedsmæssige fordele, men samtidig også adfærdsmæssige fordele.

hun der ligger på græs

Fordele og ulemper ved sterilisation af hund

Lad os starte med at slå fast:
Der findes langt flere fordele ved at lade din tævehund sterilisere, end der findes ulemper. Indgrebet vil betyde at hunden ikke kan komme i løbetid og derfor ikke kan få hvalpe.

Fordele:
Ældre hunhunde oplever øget risiko for at udvikle betændelse i livmoderen eller kræft i æggestokkene. Denne risiko er ikke til stede efter indgrebet, da dyrlægen typisk fjerner livmoderen samt æggestokkene.
Hvis man derudover sørger for at få steriliseret sin hund i en ung alder, gerne før 1. eller anden 2. løbetid, vil man kraftigt nedsætte risikoen for udvikling af kræft i mælkekirtlerne. Hvis indgrebet bliver foretaget før 1. løbetid vil denne risiko være helt nede under 1%, og hvis man venter til før 2. løbetid lyder det på omkring 8%. Dette er et kraftig fald, da statistikken viser at tævehunde har 25% sandsynlig for at udvikle kræft i disse kirtler.
Hormonelle påvirkninger hvor hunden udvikler mælk i kirtlerne samt ændre adfærd, også kaldet falsk graviditet, vil også være elimineret.

Ulemper
Din hund vil efter sterilisation have lettere ved at blive overvægtig, da stofskiftet vil være nedsat med hele 80%. Derfor er det meget vigtigt at man, som hundeejer sørger for, at hunden indtager det korrekte foder og får nok med motion. Er din hund blevet overvægtigt kan det være en idé at søge dyrlæge, for at gode råd til hvordan du på den sundeste måde, kan hjælpe hunden med at tabe sige igen.
Enkelte oplever at hunde med lang krøllet pels kan få problemer med denne, samt at enkelte hunde mister glansen i pelsen.

Køb BullerBox

Fordele og ulemper ved kastrering

Oplever du at din hanhun udviser besværlig adfærd? Hunden er måske aggressiv overfor andre hunde, udviser stor rastløshed eller tisser inde i jeres hjem.
Ovenstående adfærd vil typisk vise sig omkring tidspunktet hvor hanhunden bliver kønsmoden. Det er typisk omkring 8-10 måneders alderen at dette indtræffer. Herunder kan du læse om fordele og ulemper ved sterilisering af hund.

Fordele
I modsætning til hos tævehunde er der ikke de store sundhedsmæssige fordele for jeres hund efter kastreringen. De største fordele vil i de fleste tilfælde være i form af ændret og mere rolig adfærd. Som skrevet ovenfor udvikler nogle hanhunde uhensigtsmæssig adfærd, selvom man har været vedholdende med opdragelsen. Indgrebet kan foretages i hele hundens levealder og derfor har man rigeligt tid til at se an, om adfærden ændrer sig med alderen.

Ulemper
Ligesom hos hunhunde vil hanhunde være i øget risiko for at udvikle overvægt. Da hundens stofskifte ændrer sig markant, skal den kun indtage omkring 80% af den mængde kalorier, den indtog før indgrebet. Desværre bliver mange hunde meget madfikserede og derfor kan det være en kamp, at holde vægten i kort snor.
Hvis man har en meget usikker hund, ses det ofte at hunden bliver mere usikker. Derfor skal man altid konsultere sig med sin dyrlæge og se på alternative løsninger, hvis hunden er nervøst anlagt.

Efter indgrebet

For at foretage kastreringen eller steriliseringen, skal hunden ligges i fuld narkose under indgrebet. Dette gøres for at mindske gener og sikre, at hunden får en så blid behandling som muligt. I Danmark har vi en dyreværnslov, der beskriver meget præcist hvornår der skal bruges bedøvelse ved indgreb.
Det er vigtigt at være opmærksom på disse ting hos jeres hund, efter bedøvelsen er aftaget:

  • Feber – hold øje med hundens temperatur. Den må ikke få feber.
  • Ikke har drukket eller spist efter 24 timer – hunden skal stille og rolig få appetit og tørst tilbage, efter de første 24 timer.
  • forbinding/bandage, der lugter og bliver fugtig.
  • Operationssåret må ikke hæve eller flyde med væske

Bliver I opmærksom på ovenstående, eller er I bekymret for jeres hund efter sterilisation eller kastering, skal I kontakte jeres dyrlæge omgående.
I vil efter operationen have fået en vejledning fra dyrlægen, der beskriver hvordan I skal være opmærksomme på jeres hund.

Køb BullerBox