hund og baby leger

Sørg for at være godt forberedt, når hund og baby skal møde hinanden for første gang. Der sker nemlig store forandringer. Selvom I har glæder jer i lang tid, deler hunden måske ikke jeres lykke, når den lille ny kommer med hjem.

Hunde er vanedyr

En hund har det bedst, hvis dagligdagen består af så mange faste rutiner, som muligt. Den kommer ud og gå en lille tur om morgenen, får mad på faste tidspunkter og følger ellers jeres faste rutiner. Hunde er også flokdyr og lever i et hierarki. Dette hierarki skal gerne være klart og tydeligt for både menneske og hund. Hunden skal være nederst i hierarkiet, hvilket etableres mens hunden er hvalp igennem hvalpens opdragelse.

Alt dette forandrer sig, når I kommer hjem med den nyfødte, hvilket kan være svært at forstå for hunden. Nu får den ikke længere jeres fulde opmærksomhed, men må træde bagerst i køen. Det er derfor vigtigt at hjælpe hunden mest muligt, i tiden op til babys ankomst.hund og baby på blomstermark

Søvnen

Er hunden vant til at sove i jeres seng? Det kan være et område, der kan vise sig at være problematisk. Væn derfor hunden af med dette, selvom det kan være svært og tage tid. Alle parter vil få glæde af det, i sidste ende. I denne artikel har vi skrevet om de forskellige fordele og ulemper, der findes ved at have den firbenede sovende i sengen: Fordele og ulemper ved at have hund i sengen. Der står også lidt om hvordan man vænner hunden af med dette.

Daglige rutiner

Prøv, for så vidt muligt, at opretholde hundens daglige rutiner. Går i en kort tissetur om morgenen, så bliv ved med dette. Også selvom baby har holdt jer vågne det meste af natten. For mange ændrede rutiner er ikke sundt for hundens mentale helbred, og kan føre til at hunden bliver stresset.

Køb BullerBox

Man bør også lade hunden have adgang til babyens værelse, før fødslen. Lad hunden vænne sig til værelset, snuse til legetøjet og tingene, der befinder sig derinde, så den er bekendt med værelset. Man kan med fordel lave et hunde-frit sted i hjemmet, hvor man lærer hunden, at der må den ikke være. På den måde kan babyen have et sted, hvor hunden ikke kan forstyrre i leg og hygge.

Rutiner ændrer sig og det samme gør de, når barslen er ved at være slut. Husk på at hunden sikkert ikke har været alene hjemme, i samme mængde tid, som den var før babyen, kom til. Det kan derfor være en stor fordel at starte på ”alene hjemme” træning, i slutningen af barslen. Hvis man gør det, sørger man for en blid overgang for hunden, hvilket vil mindske dens stressniveau. Hvordan du træner hunden i at være alene hjemme, kan du læse mere om i denne artikel: Er din hund alene hjemme?

Introducer hund og baby for hinandenbaby i krybbe med hund der snuser

Når I kommer hjem med babyen, skal introduktionen til hunden foregå på menneskets præmisser. Kom hjem som I plejer, hils på hunden som I plejer og prøv ellers at opfører jer nogenlunde som I plejer. Hunden vil hurtigt bemærke, at noget ikke er som det plejer.

Herefter kan I stille og roligt lade hunden hilse på babyen. Hunden skal have lov til at snuse og lugte til den lille ny, for at acceptere tilstedeværelsen. Selvom hunden gør det af bedste mening, bør I ikke lade den slikke for meget på jeres baby. Jeres lille ny har ikke udviklet et modstandsdygtigt immunforsvar, og hunde kan bære rundt på forskellige uheldige ting. Forhør jer altid hos sundhedsplejersken, hvis I er i tvivl om hvor grænsen bør gå.

Ovenstående bør hjælpe med til at danne de bedste rammer, for jeres nye familiesituation. I de fleste tilfælde bliver hund og baby de bedste venner.

Køb BullerBox