Hundeadfærd – det her skal du vide

Hunde adfærd

Har du en hund eller overvejer du at anskaffe dig en?
Så er der nogle adfærdsmønstre som du burde være opmærksom på, så du ikke føler dig overvældet og nemmere kan håndtere din nye pelsede ven. Der vil også være noget forskelligt udstyr som du bør anskaffe dig når du køber hund.

Hvorfor gør din hund?
Der er mange forskellige grunde til at din hund gør. Det kan være alt imellem at den gerne vil lege, til at den prøver at advare dig om noget den finder farligt.

Hvad kan du gøre?

Alene hjemme
Hvis hunden skal være alene hjemme, så kan den i nogle tilfælde godt finde på at gø, hvilket kan være irriterende for naboerne. For at forbedre denne situation, så kan du give din hund noget lejetøj eller guf inden du tager afsted. Du kan også tænde for radioen eller noget afslappende musik, så hunden kan føle sig mere tryg med nogle menneskestemmer i baggrunden.

Stille kommandoer

Du kan også lære din hund ikke at gø så meget. Dette kan du gøre ved at øve ti-stille kommandoer med den. Enten forsøg at distraher din hund, når den gør, og giv den godbidder, når den stopper. På denne måde skaber du positive associationer for hunden, når den ikke gør.

Fast rutine er vigtigt

En af de absolut vigtigste ting, når det kommer til nogen form for hundetræning, er at du skal holde dig til en fast rutine. Hunde vil reagere på rutiner og det vil gøre det nemmere for hunden at lære hvad den må og ikke må.

Hunde udstyr

Hundeudstyr

Her er en general liste over udstyr som du bør anskaffe dig når du skal have hund:

  • Hundefoder

Hundefoder behøver ikke at være det dyreste foder, som du kan finde, det skal bare have et højt nærringsindhold.
Din hund har brug for proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler m.m. for at holde sig sund og rask. Den hovedsagelige proteinkilde for en hund bør altid være kød. Det opbygger og vedligeholder dens muskler og hjælper til at give din hunds pels en mere naturlig glans/udstråling.

  • Loppe- & Flåtmidler

Vi vil altid råde dig til at prøve at forebygge flåt- og loppeangreb fremfor at bekæmpe det. Du bør derfor skaffe dig noget loppe- og flusmiddel, så din hund ikke skal plages med lopper, hvilket er ubehageligt for hunden, men også meget uhygiejnisk i hjemmet.

  • Hundelegetøj

Prøv med noget aktiveringslegetøj. Det er vigtigt, at din hund bliver udfordret i dagligdagen og mange hunde fortrækker faktisk at blive udfordret mentalt frem for fysisk, når de skal lege. Med aktiveringslegetøj kan du lave en god kombination og det kan bringe meget glæde til din hund.

  • Hundelem

Du bør også overveje at anskaffe dig en hundelem, hvis du ikke bor i lejlighed. En hundelem er med til at sikre at din hund får en stor bevægelsesfrihed, og skaber en større livsglæde hos hunden. Efter du har lært din hund at være renlig, så kan din hund også selv gå ud og besørge uden du behøver at åbne døren for den.

Køb BullerBox

Skal du have din hund med gennem Sverige?

Fransk bulldog med hovedet ud af bilrude

Mange lader deres hund blive hjemme, når de skal på køreferie gennem Sverige eller Europa. Men det er der faktisk ingen grund til. I denne artikel kan du læse om de ting, der skal huskes, når man tager sin hund med på ferie.

Det er ikke det store problem at have hunden med på ferie. Rejser I med jeres hund gennem Sverige, er der visse ting i skal være opmærksomme på. Der findes en række regler og krav, der skal opfyldes, før hunden lovligt må medbringes.

Tag hunden med på ferie i Sverige

Selvom det kan virke besværligt at have sin hund med gennem Sverige, så er det faktisk rimelig ligetil. Der er dog visse regler, der skal følges, før hele familien inklusiv den forbenede, kan nyde en lækker ferie i Sverige.

Herunder har vi oplistet de forskellige regler, så det er let at danne sig et overblik.

  • Hunden skal være vaccineret mod rabies
    Rabies, eller hundegalskab, er en meget farlig virus, der overføres igennem bid fra smittede kødædende dyr. For at bringe sin hund ind i Sverige, er det et krav at hunden er blevet vaccineret mod rabies, senest 21 dage før indrejsen. Virussen ses i enkelte tilfælde hos ikke vaccinerede hunde, der ulovligt importeres fra andre lande.


  • Hunden skal være ID-mærket
    De fleste hunde i Danmark bliver chippet som hvalpe. Dette gør det lettere for myndigheder at identificere kæledyret, hvis det løber hjemmefra eller lignende. Det samme gør sig gældende i Sverige og det er tilmed et krav at alle kæledyr, der krydser den svenske grænse, skal være chippet.


  • Hunden skal have et kæledyrspas
    Et kæledyrspas er påkrævet. Dette skal laves hos en dyrlæge.


  • Hunden skal meldes til det svenske Toldvæsen
    Hunden skal meldes til de svenske toldmyndigheder, Tullverket. Ved ankomst til den svenske grænse, skal man køre til ”rød kanal” og henvende sig til tolderne. Her melder meddeler man at man medbringer en hund. Alternativt kan man melde hundens ankomst hjemmefra, via Tullverkets hjemmeside. Der modtages herefter et nummer, som man skal vise ved grænsen, men man kan køre igennem ”grøn kanal” i stedet for den røde.


  • Hunden skal være 15 uger gammel
    Det er først tilladt at have sin hund med gennem Sverige, når den er mindst 15 uger gammel.

Vi håber at ovenstående vil være jer behjælpeligt, når I skal have hunden med på tur. Som det kan ses er reglerne ikke synderligt strikse, og det er altså ganske let, at dele ferie med sin firbenede ven.

lille hvis hund med hovedet lidt ude af bilrude

Skal du have din hund med til Tyskland?

Hvis du vil have din hund med til Tyskland, gør mange af de samme regler sig gældende. Det er derfor ikke den store forskel på, hvorvidt du ønsker at have hunden med til Tyskland i forhold til Sverige. Man skal dog ikke melde hundens ankomst ved den tyske grænse. Det er dog stadig yderst vigtigt at hunden er vaccineret mod rabies, har et gyldigt EU kæledyrspas samt at den er ID mærket.

I denne artikel kan du læse mere, om nogle af de forholdsregler, man bør tage sig, når man har hunden med bilen: https://bullerbox.dk/artikler/hund-i-bil/

Køb BullerBox

Den lette guide til at få gjort din hundehvalp renlig

Det at få gjort din hvalp renlig, er første skridt imod et langt og sundt forhold hund og hundeejer imellem.

Det at få din hvalp renlig er en af de første opgaver, du som hundeejer skal give dig i kast med og det er en nødvendighed at være positiv og tålmodig. Allerede fra 8 ugers alderen kan du begynde din hundehvalps renlighedstræning. En renlig hund er en hund, der ikke tisser på gulvet indenfor. Den ved hvor den skal søge hen, når tissetrangen presser sig på.

Nogle gange får man hurtigt en renlig hund, andre gange tager det længere tid. Det er vigtigt at belønne hundehvalpen, når den gør det godt og ikke at blive frustreret når det går galt.

5 enkle trin til at få gjort din hundehvalp renlig:

  • Regelsæt
  • Hvor ofte
  • Afslørende adfærd
  • Vaner
  • Ros

Renlig hundehvalp

Renlighedstræning Hvalp – Regelsæt

Sæt regler op for dig selv ift. hvornår hunden skal luftes. Det kan være efter fodring, efter leg eller når den bliver urolig. Rutiner gør hunden mere rolig og du undgår flere uheld. Du vil på denne måde hurtigere få gjort din hundehvalp renlig og din hvalps renlighedstræning vil forløbe lettere.

Se også vores artikel om hundehvalpens søvn: https://bullerbox.dk/artikler/den-ultimative-guide-til-din-hundehvalps-soevn/

Hvor ofte

Hvalpe skal luftes oftere end fuldvoksne hunde.

En god tommelfingerregel er at lufte hvalpen 20 minutter efter den har spist eller drukket.

Hvalpen skal også luftes, når den vågner og dagen igennem hver anden time. Hundehvalpen skal ligeledes luftes lige inden sovetid og også i løbet af natten til at starte med.

Små hunderacer har mindre blære og skal derfor luftes oftere. Lær din hund at kende. Nogle hundeejere lufter deres hunde hver 20. minut, for at sikre sig, at der ikke sker uheld. 

Afslørende adfærd

Lær din hundehvalp at kende. Hold godt øje med den og efter nogle dage vil du kende dens afslørende adfærd, når den trænger til at blive luftet. Måske bliver den urolig, ryster, snuser rund eller begynder at pive og gø.

Du kan læse mere i følgende artikel, hvis du har udfordringer med en hund, der gør: https://bullerbox.dk/artikler/4-gode-raad-naar-hunden-goer/

Det kan være en fordel at give den et begrænset indendørs areal, så du har bedre mulighed for at holde øje med den. På den måde er du mere opmærksom på når den skal tisse, hvilket hurtigere kan gøre din hundehvalp renlig.

Renlig hundehvalp

Vaner

De vaner, der dannes mens hvalpen er lille, er de vaner, den vil have det bedst med. Det er derfor vigtigt at starte rigtigt. Hvis du ønsker at hunden skal luftes på græs, skal du sørge for at indføre dette så tidligt som muligt.

Når du lufter den, er det en god ide at lufte den det samme sted hver gang. Den vil derved kunne lugte urinen og forbinde det med dens “toilet”, hvilket hjælper på din hvalps renlighedstræning.

Ros

Griber du hunden i at have besørget, imens den har været alene hjemme, skal du ikke skælde den ud. Den kan ikke huske, hvad den har lavet tidligere på dagen og skældud vil kun resultere i en ængstelig og utryg hund. Hvis du vil have din hundehvalp renlig, skal du i stedet rose den ved at sige “dygtig” når den besørger, der hvor du gerne vil have det. Brug et opmuntrende toneleje.

Fanger du din hund i at tisse indendørs, kan du sige “nej” og følge den udenfor. Når den er kommet udenfor kan du igen sige “dygtig” til den, så den kan aflæse, hvad du gerne vil have den til.

I denne artikel kan du læse om hvorfor ros er så vigtigt: https://videnskab.dk/kultur-samfund/studie-hunde-vil-hellere-have-ros-end-godbidder

Køb BullerBox

Når hunde slikker på mennesker

Når hunde slikker på mennesker er det fordi det er i hundens natur og det er noget hunden forbinder med noget trygt og afstressende, da dette har været en af de væsentligste kontaktflader den har haft med dens mor som hvalp.

Hunde er sociale og kærlige væsener, der gerne vil være i nær kontakt med deres ejere. Men hvorfor slikker hunde? En måde at få kontakt med mennesker på, er ved at slikke i ansigtet og på hænderne og dette kan være en ganske hyggelig måde at blive hilst på.

Når hunde slikker på mennesker i overdreven grad kan det dog blive overvældende og derfor kan det være godt at vide:

  • Årsagen til hvorfor din hund slikker.
  • Hvordan man minimerer slikkeriet

Men hvorfor slikker en hund sin ejer?

Det at hunden slikker er en tillært adfærd som bliver forstærket af den opmærksomhed, enten positiv eller negativ, som de modtager fra deres ejer. Derfor er det vigtigt at sætte grænser og træne din hund herefter.

Når hunde slikker på mennesker

Hvorfor slikker en hunde?

Tegn på kærlighed

Det er dens måde at sige hej og kommunikere. Hunde er kærlige væsener der elsker at være i kontakt med mennesker. Ved at slikke på dig, føler hunden at den kommer tættere på dig.

For at få opmærksomhed

Måske er den tissetrængende eller mangler vand i sin vandskål. Læg mærke til om der er noget hunden har brug for.

For at vise respekt

Ved at slikke på dig viser den dig sin underkastelse.

Når noget dufter godt

En hund slikker på alt de finder velduftende. Det kan være alt fra en halvtom tallerken til deres ejermands hud der naturligt kan appellere til hunden pga. et lækker hudpleje produkt eller din huds naturlige salte smag.

3 gode råd til at undgå at din hund slikker for meget

Undgå at give det opmærksomhed

Giv hverken positiv eller negativ opmærksomhed til slikkeriet. Gå helt ud af rummet hvor hunden er og gør det hver gang; Vær konsekvent. På den måde vil det langsomt stilne af.

Her kan du også læse om hvad du kan gøre hvis din hund gør meget: https://bullerbox.dk/artikler/4-gode-raad-naar-hunden-goer/

Leg

Distraher hunden med legetøj, gerne noget der stimulerer dens mund. Hvis du vil læse mere om hunde og motion er dette en glimrende artikel: https://bullerbox.dk/artikler/hundehvalpe-og-motion/

Duft

Tænk over hvordan du dufter, måske er der noget I dine hudprodukter, der tiltaler hundens lugtesans. Undgå parfumerede produkter og brug i stedet mere neutrale produkter.

Køb BullerBox

Hvorfor logrer hunde med halen

Hunde logrer med deres haler for at signalere hvilket humør de er i, eller hvad de føler.

Du kan ikke altid aflæse det ved kun at kigge på halen, men også på hvordan de udtrykker sig med resten af deres krop.

Der er dog nogle generelle signaler som man kan gå ud fra:

  • Hvis hunden logrer med halen fra side til side, så betyder det at den er glad eller spændt for det meste.
  • Hvis den har halen mellem benene, så betyder det normalt at den er trist eller bange.
  • Hvis de holder halen højt, så kan det betyde at de føler sig en smule overlegen.
  • Hvis halen logre blødt og langsomt, så er det ofte fordi at de prøver at signalere venlighed eller en form for underlegenhed.

Det er nogle af de ting som hunde kunne finde på at signalere med deres haler. Halens adfærd er blot et kommunikationsforstærkende element. Det kan også ske at en hund jagter sin egen hale, og selvom man nu syntes at det ser sødt eller sjovt ud, så er det ofte ikke fordi at hunden selv syntes at det er sjovt.

Hvis en hund jagter sin egen hale, så kan det betyde flere ting:

  • Det kan i nogle tilfælde betyde at den bare keder sig og måske savner lidt opmærksomhed.
  • Det kan betyde at der er ved komme ophobning af indre stress hos hunden.
  • Det kan betyde at hunden føler en form for stress eller angst inden i.
  • Det kan også være en mangel på mental stimulering.
  • Og så kan det i nogle tilfælde også bare være opmærksomhedssøgende adfærd.

Hvis det er opmærksomhedssøgende adfærd, så kan det være at der bør bruges lidt mere tid med hunden. Ikke bare en lille gåtur på 5 minutter, men så den rigtigt kommer ud og får brugt noget energi. Det kunne også være noget stille og roligt kvalitets tid, hvor man ligger sin mobiltelefon ned og slapper af med hunden. Hvis du føler nogen form for bekymring omkring din hund angående lignende adfærd, så vil vi opfordre dig til at konsultere en dyrlæge.

Se også denne spændende artikler om hvorfor hundehvalpe bider: https://bullerbox.dk/artikler/naar-hundehvalpen-bider/

Køb BullerBox

Min hund hoster – det skal du være opmærksom på

min hund hoster

Tør hoste, slimet hoste, hoste efterfulgt af opkast, langvarig hoste, kortvarig hoste. Der kan være mange former for hoste hos hunde, og der kan være lige så mange årsager. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, og hvordan kan du skelne den ene årsag fra den anden, er din hund forkølet, eller ligger der en mere alvorlig årsag bag?

Disse spørgsmål vil du få svar på i denne artikel.

Årsager til at din hund hoster

Først skal vi gøre opmærksom på at det altid er en god idé, at tage din hund til dyrlægen, hvis din hund har hostet over længere tid, eller du bare er det mindste i tvivl om hvad det kan skyldes.

Der kan være mange årsager til at din hund hoster, og det kan hurtig lyde mærkeligt og skræmmende, når din hund laver sådanne hunde lyde.

1. Kennelhoste

Har din hund en tør, hul og rungende hoste, og er det opstået omkring en uge efter at den har været i hundepension, så kan den være smittet med kennelhoste.

Kennelhoste opstår, som navnet antyder, typisk hvis din hund har været på kennel/hundepension eller et sted hvor mange hunde har været tæt op af hinanden.

Det er en luftvejsinfektion, der går ned og irriterer hundens luftveje. Det er typisk en influenzalignende virus, der er årsagen til hosten.

Kennelhoste går ofte i sig selv efter 2-3 uger, og det er ikke nogen livstruende sygdom.

2. Parasitter

Nogle former for parasitter går igennem lungerne og kan forsage at din hund hoster, dette vil typisk være en langvarig hoste, hvor din hund rømmer sig og virker mere træt end normalt. Det kan enten være de såkaldte spoleorm eller hjerteorm. Disse kan både forsage nedsat appetit, hoste, diarré, tør pels og tyk mave grundet vand i bugspytkirtlen.

Har din hund disse symptomer, så skal du tage til dyrlæge og få en ormekur. Er får du nogle præparater, som din hund typisk skal tage i 1-5 dage, og ofte i flere omgange med 2-3 ugers mellemrum.

Fremtidsudsigterne er gode, og din hund vil komme sig 100 % efter en sådan behandling.

hund hoster

3. Hjertelidelser

Den typiske årsag til hoste hos ældre hunde, er hjertelidelser. Det kan være hjertefejl, der gør at hunden får væskeansamlinger i lungerne. Væskeansamlinger i lunger vil normalt give hoste uanset om der hjertefejl eller ej.

Lad dyrlægen lytte på din hunds lunger og hjerte, og så kan du hurtigt få svar på årsagen.

4. Allergier

Astmatisk bronkitis er en allergisk reaktioner, som skyldes betændelse i luftvejene. Dette kan medføre en gentagen hoste hos din hund. Symptomerne minder meget om dem hos Kennelhoste, dvs. træthed, nedsat appetit og feber. Hunden vil være mere stakåndet end normalt.

Her skal du tage til dyrlægen og få afklaret hvad der kan være årsag til allergien, og det skal du gøre hurtigst muligt, inden der sker varig skade på hunden lungevæv.

Allergien kan for eksempel stamme fra ting som støv, røg eller træk, og det handler derfor om at mindske disse ting så meget som muligt.

5. Fremmedlegemer

Hvis din hund for noget galt i halsen, vil det fremkalde hoste. Det vil typisk komme akut og voldsomt, hvis din hund eksempelvis har fået noget galt i halsen.

hund hoster

Overblik over din hunds hosten

Hvis din hund hoster, så hold øje med hvilken slags hoste der er tale om.

  • Blød og fugtig hoste: Tyder på allergi, parasitter eller lungebetændelse

  • Tør hoste: Kan forekomme ved alle lidelser, men er din hund gammel kan det tyde på en hjertelidelse

  • Akut “gåseagtig” lyd: Kan tyde på at luftrøret er spærret, enten har den noget galt i halsen eller også er luftrøret faldet sammen

  • Hvæsende vejrtrækning: Tegn på lungelidelse hvor luften har svært ved at passere igennem, f.eks. ved allergiske luftvejs infektioner

 

 

Køb BullerBox

Hundehvalp og bad

Hvalpe svømning

Står du i den vidunderlige situation og har fået dig en lille hundehvalp? Hundehvalpe er noget af det bedste, der kan bringe dig glæde i livet, men de kan stadig komme til at lugte.

Denne artikel er for dig, der gerne vil have din lille hundehvalp i bad og gerne vil vide, hvad de skal være opmærksom på.

Hundehvalp i bad – hvad skal jeg være opmærksom på?

Her er nogle få punkter som du burde være opmærksom på før, mens og efter du putter din hundehvalp i bad.

Kan hunde lide at komme i bad?

Hunde holder sig normalt rene ved at bruge tungen og du har måske set diverse videoer af hunde, der ikke kan lide at komme i bad. Det er dog ikke nødvendigvis sådan det behøver at være for din hund. Hvis du følger nedenstående punkter, så kan badet faktiske blive noget som din hund ser frem til.

Hvilken shampoo skal jeg bruge?

Det er meget vigtigt at vælge den rigtige shampoo, når du skal have din hund i bad. Man bør ikke bruge den samme shampoo som man selv bruger, på hunden.
Hunde har en speciel måde at holde varmen på, hvilket er igennem fedt- og naturlig olie i pelsen. Du kan derfor prøve at finde shampoo, der er lavet specielt til hunde, der ikke fjerner dette naturlige lag, så din hund ikke kommer til at fryse når den er udenfor.

Hundehvalp i bad – fremgangsmåde

Det kan være en stressende oplevelse at komme din hund i bad og det er ofte en kamp imellem hund og ejer. Du bør derfor gøre dit bedste for at skabe et trygt miljø omkring din hund inden den skal i bad og give den masser af ros, så den associerer badning med noget godt.

Temperaturen på vandet er også vigtigt og den bør helst være lunkent, så hunden hverken brænder sig eller vandet er for koldt.

Når hunden engang er færdig med at blive badet, så skal du huske at tørre den med et håndklæde inden den løber frit og ryster pelsen over det hele. Endnu engang husk at give hunden masser af ros, så den nemmere kan vænne sig til at bade i fremtiden.

Vær specielt opmærksom på at hunden skal have tørret ørene, da bakterier elsker at sætte sig i tynd og våd hud.

Hunde i bad

Hundehvalp negle

Hvis du rigtig gerne vil holde din hund så hygiejnisk som muligt, så burde du også tage et kik på deres negle. Med daglig kontakt med snavs og skidt, trænger din hunds negle også til at blive klippet ind imellem.
Hunde slider deres negle naturligt, ved at gå på varieret underlag, men hvis der gror mere negl hurtigere end de kan slides, så bør ejeren give en hjælpende hånd.

Neglen skal være plan med underlaget (gulvet)
Når du skal klippe din hunds negl/klør, så skal du være opmærksom ikke at klippe for tæt på blodkarrene og nerverne, da det kan blive meget smertefuldt for hunden og lede til infektioner.

Køb BullerBox

Hund i lejlighed – sådan skal du forholde dig

hund i lejlighed

Hunde er aktive væsner, der er skabt til at jage og dermed dyrke regelmæssig motion. Derfor kan et spørgsmål der presser sig på hos mange hundeejere være; er det en god idé at have hund i lejlighed?

Grundlæggende kan det godt lade sig gøre, men der er dog en række forholdregler og tanker man bør gøre sig, inden man vælger at få hund, mens man bor i lejlighed. Det kræver nemlig både tålmodighed og i mange tilfælde også en radikal omlægning af hverdagen, hvis det hele skal gå op i en højere enhed, og du samtidig skal have en glad og velfungerende hund. Dette vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Hunde er aktive væsner

Hunde er skabt til at jage og dyrke motion, der er dog stor forskel på hvor meget motion hunden kræver og har brug for, alt efter race. Dermed er det ikke alle hunderacer, der er skabt til at bo i lejlighed, da der her ikke vil være den samme mulighed for at hunden kan aktiveres, som det ville være tilfældet i et parcelhus med have. Vælger du en aktiv hunderace, så vil du opleve at den hurtigt bliver irritabel og at din hund bider i ting.

Herudover så vil der være en øget tendens til at din hund vil gø, selv af de mindste ting. Det kan være yderst irriterende for naboerne.

Alt dette er specielt gældende hvis du er bosat inde i byen, hvor der ikke er den samme mulighed, for at lade hunden løbe frit.

hund i lejlighed

Hvilken type lejlighed og hvilken type hund

Det næste du skal forholde dig til er hvilken type hund du så skal vælge. Det afhænger først og fremmest af hvilken type lejlighed du bor i, og hvilken etage du bor på.

Stueetagen

Bor du i stueetagen og dermed ikke har nogen trapper og måske en lille have, så vil du næsten have frit valg mellem alle hunderacer. Og her er det vigtigt at lægge tryk på “næsten”, for drømmer du om en arbejdshund, som eksempelvis en Border Collie eller en Australsk Shepherd, så frarådes det på det kraftigste at få hund hvis du bor i lejlighed.

Dette er hunde der har et enormt højt energiniveau, kræver meget plads, og har brug for en stor have de kan boltre sig i – ellers kan de blive irritable, og vil du undgå at din hund bider i ting, så skal du ikke vælge sådanne racer. Specielt ikke hvis du bor inde i byen.

Lejlighed med trapper

Bor du derimod i en lejlighed på første eller anden sal, og skal du op og ned af trapper, så bør du i hvert fald forberede dig på at bære din hundehvalp op og ned ad trapperne, da det kan være direkte farligt for hvalpen at gå på trapper, grundet den mangle motorik og koordination. Når hunden bliver ældre, så kan det også gå stærkt udover leddene, hvis den skal gå på trapper regelmæssigt – dette gælder specielt større hunderacer.

Derfor anbefales det at vælge en såkaldt “skødehund”. Det vil sige hunde du nemt kan tage på armen og bære op og ned ad trapperne. Det kan f.eks. være en Bichon Bolognese eller en Coton De Tuléar også kendt som en bomuldshund.

Derimod frarådes det at vælge hunderacer som Gravhund, Fransk Bulldog, Pekingeser og Basset Sound, da disse på ingen måde er skabt til at gå på trapper. Herudover frarådes det at vælge arbejdshunde og større hunde på over 20 kilo, hvis du bor i lejlighed.

Køb BullerBox

Hvad spiser hunde? Få gode råd til din hunds kost

hvad spiser hunde?

Du står nede i dyrehandlen, foran dig tårner der sig et bjerg af hundefoder op i forskellige mærker, i forskellige indpakninger, og med et utal af forskellige vejledninger. Det kan være lidt af en opgave, for hvad spiser hunde egentlig? Og hvilken slags hundemad passer til netop din hund?

Oven i at du skal tage stilling til dette, så vil du typisk få en masse forskellige svar, hvis du spørger venner, familie eller søger rundt på internettet. Og det er der en god grund til. For i virkeligheden er det helt forskelligt fra hund til hund. Derfor handler det om at kigge på hundens art, hundens kropsbygning og hundens generelle behov, når du vælger hundemad. Alt dette vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Længere ned i artiklen vil vi også komme med nogle lidt mere specielle råvarer, som faktisk er rigtig sunde for din hund. Modsat findes der også en række ret almindelige råvarer, som kan være direkte giftige og livsfarlige for menneskets bedste ven.

Din hund er ikke en ulv

Når det kommer til hvad hunde spiser, så er det først og fremmest vigtigt at slå fast, at hunde ikke længere er ulve. Faktisk har evolutionen gjort at hundes og ulves maver er helt forskellige den dag i dag.

Det betyder at hundes maver kan nedbryde helt andre råvarer end ulve kan. Dette ændrede sig for flere tusinde år siden, hvor mennesker begyndte at gøre ulven tam. Herefter har mennesket gennem årene avlet hunde, dette har også betydet at deres foder har ændret sig, og at hunden i dag har nogle helt andre enzymer i maven. Disse enzymer er f.eks. tilpasset til at kunne nedbryde stivelse, hvilket ulves maver ikke kan.

Se på din hunds behov

Når du skal vælge mad til din hund, så er det først og fremmest vigtigt at kigge på, hvilke behov din hund har. Har du et stor hund, en lille hund, er pelsen tør og fedtet, eller pæn og blank, har din hund en normal afføring, direkte dårlig mave, eller har den problemer med at komme af med det, måske har du en hund der prutter lige lovlig meget?

Alt dette har indflydelse på hvad din hund skal spise, og udover dette skal du også vurdere, om din hund vejer for meget eller for lidt. Det kan lyde besværligt og uoverskueligt, men bare rolig, der er hjælp at hente.

Først skal det lige slås fast, at nogle hunde har mere sart mave end andre, og har din hund sart mave, så er det en god idé at vælge foder, der er tilpasset netop sart mave. Her skal du tage ned til din dyrlæge, og få råd og vejledning til hvilket foder, der passer til din hunds mave- og tarmflora.

Har din hund allerede en fin pels, en normal vægt og normal afføring, så er det tegn på at det hundemad du giver den, er det helt rigtige.

hvad spiser hunde?

Dette består god hundemad af

Hundemad skal bestå af i hvert faldt tre helt essentielle ting, det er protein, fedt og kulhydrat. Disse tre elementer er grundstenen i din hunds kost. Herudover vil der være en række vitaminer, som er nødvendige for forskellige funktioner i din hunds krop. Når du står nede i butikken og skal vælge hundemad, så skal du typisk vælge hundemad der indeholder 20 % protein og 10 % fedt. Skal din hund tabe sig, så vælg foder med mindre fedt, og omvendt hvis den skal tage på, så skru op for fedtindholdet.

Skal din hund have en god tarmflora og normal afførring, er det en vigtigt at dens hundemad indeholder fibre. Fibre er godt for din hunds mave, og samtidig er det med til at mætte hunden i længere tid. Derfor kan hundefoder med et højt fiberindhold også holde længere, da den hund ikke vil spise lige så store portioner af gangen.

Skal din hund have en pænere pels og måske mindre tør hud, så vælg hundefoder der indeholder Omega-3 og Omega-6 fedtsyre, som er det man finder i fiskeolie. Dette er med til at holde pelsen blank og huden fin.

Som du kan se, så afhænger dit valg af hundefoder i høj grad af din hunds behov. Undersøg derfor din hund, inden du går ned og køber nyt hundefoder næste gang. Det kan både spare dig for en masse penge, og en masse bøvl med en hund, der ikke føler sig helt tilpas.

hvad spiser hunde

Råvarer som er sunde for din hund

Der findes faktisk en række råvarer, som vi mennesker spiser næsten hverdag, og som faktisk er yderst sunde for din hund. Her er en liste over superfood for hunde:

  1. Gulerødder – Indeholder vitaminer og er gode for din hunds tænder
  2. Æbler – Rigtig gode for din hundsfordøjelse – De kan dog IKKE tåle kernerne
  3. Bananer – Har et højt fiber og kalium indhold, som er godt for fordøjelsen
  4. Pære – Fremragende kilde til kalium og fibre

Råvarer som er giftige for din hund

Modsat findes der også råvarer, som er direkte giftige og livsfarlige for din hund:

  1. Chokolade – Indeholder teobromin og koffein, som er livsfarligt for hunde
  2. Løg – Indeholder anilin, som er direkte giftigt for din hund
  3. Nødder – Alle slags nødder er giftige for din hund, og især saltede nødder er giftige
  4. Rosiner og Vindruer – Kan forsage akut nyresvigt

Kend din hunds behov

Som det ses, så er spørgsmålet; hvad spiser hunde, et helt individuelt spørgsmål, alt efter hvilken type hund der er tale om. Forhåbentlig har du dog nu en idé om, både hvad hunde må spise, ikke må spise, og hvad hunde skal spise for at have et optimalt helbred.

Køb BullerBox

Hund og kat sammen – det skal du vide

Hund og kat sammen

Der er et ordsprog, der hedder “de er som hund og kat”, der ofte bruges om folk, som ikke kan udstå hinanden, men det behøver ikke at være rigtigt for dine husdyr.

Overvejer du at bringe kat og hund sammen under samme tag? Så er denne artikel lige for dig og hvad du skal være opmærksom på.

Kan hunde og katte sammen?

Du har måske hørt at katte og hunde altid er uvenner, men du skal ikke lade dig skræmme af det. Hvis du gerne både vil have hund og kat i samme hus, så kan det sagtens lade sig gøre. Men der er nogle punkter du skal være opmærksom på.

Hvordan er dit kæledyrs sind?

Inden du begiver dig ud og køber en kat eller en hund, så er det vigtigt at du undersøger dit nuværende kæledyrs sind og væremåde.
Det kan fx være din kat hvæser meget eller din hund knurre, hvis de møder andre dyr eller mennesker. Det er en vigtig indikator, at din hund eller kat ikke bliver aggressiv mens den leger. Da dette kan gøre det mere vanskeligt at bringe kat og hund sammen under ét tag. Dine dyr opbygger også et forhold til dig, der kan blive nærmest besidderisk. Sørg for dine dyr godt kan klare, at du viser andre opmærksomhed.
Du kan søge katte eller hunde træner, hvis du mener dine dyr kan have disse problemer.

Hold dem separeret i starten

De færreste hunde og katte kan mødes for første gang frit og blive venner, det vigtigste er at introducere dem for hinanden i et kontrolleret miljø.
De skal vænne sig til hinanden i rolige omgivelser. Du kan fx have katten på ét værelse og hunden i et andet sted i huset og lade dem vænne sig til hinanden lugte. Her er nogle idéer:

  • Læg noget af deres legetøj eller andet, der lugter af dem ind hos den anden.
  • Før hunden over til døren til værelset, hvor katten er, så de på den måde kan lugte til hinanden.
  • Husk at give begge dyr meget opmærksomhed, så de begge føler sig trygge ved dig, når de skal mødes første gang.

Kat og hund

Første møde – hold det kort

Når du engang mener, at dyrene er parate til at møde hinanden, så skal du starte med at lade dem mødes i omkring 10 minutter.
Ved det først møde, hvor der ikke er dør imellem så skal du holde hunden i snor, mens katten går rundt og bliver mere bekvemt ved situationen. Der er en god ide at give hunden ros og godbidder, når den er rolig og opfører sig pænt. Lad katten selv bestemme, hvornår den er klar til at komme tættere på hunden, så den ikke føler sig presset.

Du kan fortsætte denne tilgang nogle dage og gradvist lade dem gå mere frit imellem hinanden. Hold altid opsyn, så dyrene ikke kommer til at skade hinanden. Hvis du ikke selv kan være til stede er det en god ide, at lade dem være i forskellige rum, hvor de stadig kan lugte hinanden.

Kontrol over hunden

Hundene er som regel dem, der er mest ivrige efter at komme i kontakt med katten og det kan i nogle tilfælde virke voldsomt.
Det er en rigtig god ide, at have trænet din hund til at adlyde forskellige kommandoer som “dæk, sit, giv slip og bliv”. Det vil generelt på længere sigt gøre det nemmere for begge dyr at vænne sig til hinanden.
Her er nogle tips du kan følge for at gøre det nemmere for hund og kat at mødes.

  • Motioner hunden inden den skal mødes med katten. Det er vigtigt at hundens energiniveau ikke er for højt, når den skal møde katten da det kan skræmme den, hvis hunden er for voldsom.
  • Hold hunden i snor, så du er i kontrol over den under hele mødet.
  • Sørg for du lugter af katten. Hvis din hund associere kattens lugt med dig, så vil det også gøre det lettere for hunden, at vænne sig til katten.

Hund og kat imellem

Hunde og katte er vidunderlige dyr i sig selv og sammen kan de blive endnu bedre, men det kræver tålmodighed og en masse tilvænning fra både dyr og ejer, at få det til at fungere.
Hvis du føler denne artikel har hjulpet dig kan du læse mere om hunde her.

Køb BullerBox

SENESTE ARTIKLER

POPULÆRE ARTIKLER

Vind for 2000 kr. valgfrit hundemad - hvert kvartal

    Ved tilmelding tilmelder du dig også vores nyhedsbrev, som du ALTID kan afmelde med ét klik.
    Vi lover at vi kun sender dig gode tips, tricks og rigtig gode tilbud.